امروزه کابلهای گوناگونی با ویژگی های مختلف در امور ارتباطات و انتقال داده ها به کار گرفته میشوند. با مطالعه این مقاله کاربران به شکلی اجمالی اما مفید با ویژگیهای انواع مختلفی از این کابلهای دیجیتال آشنا میگردند. کابل های دیجیتال در واقع همان کابل هایی اتصال هستند که برای انتقال صدا و تصویر به کار می روند. امروزه بسیاری از تکنولوژی های همراه و غیر همراه برای اتصال به سایر دستگاهها احتیاج به یک کابل رابط دارند و تا زمانی که این ارتباط برقرار نشود، استفاده از آن وسیله هم بی معنی خواهد بود. کابلها یک یا چند رشته سیم یا طناب در کنار هم به صورت بسته، به هم پیچیده یا به هم بافته شده هستند که در دنیای دیجیتال، وظیفه دارند تا اطلاعات و یا انرژی را از مبدا به مقصد سینی کابل منتقل کنند. لطفا به ادامه این مطلب دقت نمایید.
انواع کابل انتقال داده
کابل VGA
VGA در واقع حروف اختصاری عبارتی است با این معنا «آرایههای گرافیکی و ویدئویی» این نوع از کابلها را میتوان به عنوان پرسابقه ترین نوع کابل استاندارد یاد کرد که همچنان نیز کاربرد دارند. سابقه کابل VGA به سال 1987 میلادی بازمی گردد. محل کاربرد این کابلها عموما تلویزیونها و صفحه نمایشهای رایانهای و همچنین کارت های گرافیکی است. درگاه VGA دارای ۱۵ پین به صورت سه ردیفی است البته در استاندارد مینی وی جی ای (Mini-VGA) تعداد این پینها ۱۴ و به صورت دو ردیفی است. این درگاه داده های تصویری را به صورت آنالوگ منتقل می کند. دادههای رنگ ها متمایز از همدیگر هستند، یعنی داده های مربوط به هر یک از رنگهای قرمز، سبز و آبی از طریق سه پین متفاوت ارسال میشوند. پینهای یک تا سه به ترتیب وظیفه انتقال دادههای مربوط به رنگ قرمز، سبز و آبی را برعهده دارند.
کابل DVI
این نوع از کابل های اتصال که در واقع از تکنولوژی دیجیتال بهره می برند وقتی وارد بازار شدند به سرعت جای اتصالات آنالوگ را گرفتند. آنها در واقع جانشین کابلهای VGA شدند. کار اصلی این کابلها اتصال نمایشگرهای دیجیتال به کامپیوتر بود. DVI یکی از رایج ترین کابلهای ویدئویی و پورتهایی است که این روزها میتوانید بر روی دسکتاپ ها و یا مانیتورهای LCD بیابید. از نظر ظاهری این پورت و کابل تا حدودی شبیه به کانکتورهای VGA هستند، اما دارای ۲۴ پین می باشند و از سیگنال های آنالوگ نیز همانند دیجیتال پشتیبانی به عمل میآورند.
کابل USB
این نوع از کابل در واقع در دسترسترین و پرکاربردترین کابل هاست. در تمام وسایل دیجیتالی دست کم یک ورودی برای این نوع کابلها وجود دارد. توجه داشته باشید که تا به امروز سه مدل از این نوع کابل ها در بازار عرضه گردیده است. نسخه نهایی این کابلها امروزه میتواند با سرعت 5 گیگ را پشتیبانی نماید. ضمنا این کابلها علاوه بر انتقال داده های مد نظر کاربر به عنوان تامین کننده انرژی نیز مورد استفاده قرار میگیرند.
کابل HDMI
این نوع کابلها در واقع کابل استاندارد روزگار ما هستند و کیفیت بسیار مطلوبی را ارائه میدهند. ویژگی منحصر به فرد این کابلها در قیاس با کابلهایی که در بالا معرفی شدند قابلیت انتقال صدا و تصویر به صورت همزمان است. در ضمن کار اصلی این کابلها نیز انتقال سیگنالهای دیجیتال است.
کابل RCA
این نوع از کابل ها همان کابل های رنگیاند که زمانی برای اتصال به تلوزیون بسیار پرطرفدار بودند. باید توجه داشت که این اصطلاح اختصاری RCA در واقع به فلز رابط سر این کابلها اشاره دارد تا چیز دیگری. این حروف اختصاری کوتاه شده نام شرکتی است با این عنوان: Radio Corporation of America که اولینبار استفاده از این کابلها را همه گیر کرد.
کابلIDE
این نوع از کابلها در درون سخت افزارهای کامپیوتر کاربرد دارند. برای نمونه برای اتصال قسمت های مختلف مادربرد یک کامپیوتر از آنها بهره گرفته میشود.
کابل ساتا SATA
این کابل ها در واقع به روز شده همان کابلهای IDE هستند. اگر بخواهیم حروف اختصاری این کابلها را نیز باز کنیم به چنین عبارتی میرسیم: Serial Advanced Technology Attachment . توضیح اینکه این کابلها نسبت به کابلهای IDE کارایی مطلوبتری نیز دارند. برای نمونه انتقال دادهها درکابل های ساتا سریع تر انجام میشود. این کابل ها دارای نوارهایی بلند و نازکاند که در روزگار ما با اغلب کامپیوترها سازگاری دارند. در واقع کامپیوترهای امروزی عموما با کابلهای قدیمیتری مثل کابلهای IDE سازگاری ندارند.